Juleturen 30. november 2021

 

Vi har lige været på en herlig juletur – det er den nu altid – og i 2021 gik den til Sostrup Slot og Gjerrild Kro.

Vi mødtes ved bussen fra Sørens Rejser og med Skipper ved rattet. Snart gik det af sted ud på de små veje. Første stop var ved "De bukseløses skov". Her blev stikkere som straf jaget ned over markerne uden bukser på af danske modstandsfolk i 1945. Og på det sted fik vi kaffe og rundstykker serveret i bussen.

Efter en kort køretur ankom vi til Sostrup Slot, hvor vi blev delt i to grupper med hver sin guide, som fortalte om slottet og viste os rundt.

Sostrup Slot blev bygget i 1606 af Sophie Bille. Det er en vandborg, bygget på en menneskeskabt ø af kampesten og hundredvis af egetræspæle. I 1609 blev slottet arvet af Hans Seefeldt, men efter 3 år gik han fallit, og red derfra uden en krone på lommen.

Herefter blev slottet ejet af de magtfulde Scheel grever i 211 år. I deres storhedstid kunne de ride på egen jord fra Grenaa til Viborg. Men de brugte også for mange penge, og efter et kæmpe overforbrug gik Jørgen Scheel, "Den Vilde Greve", fallit, og i 1815 måtte han også ride fra slottet uden en krone på lommen. Herefter overtog Staten grevskabet indtil Jacob von Benzon købte det i 1829, og hans slægt ejede det i over 100 år.

Herskabernes tid som ejere af Sostrup var forbi i 1943, og efter 2. verdenskrig blev det brugt som flygtningelejr. I 1960 blev stedet lavet om til et kloster, og i 1992 blev det smukke Maria Hjerte Kloster og Maria Hjerte Kirke bygget under ledelse af abbedisse Theresa Brenninkmeijer, hvis far finansierede byggeriet. Nonnerne blev på slottet indtil sommeren 2013. I dag ejes Sostrup Slot og Kloster af dansk-amerikaneren Kirsten B Swift.

Efter en times rundvisning satte vi næsen mod Gjerrild Kro, hvor julefrokosten ventede. Og hvilken julefrokost. Der manglede sandelig ikke noget. Sild og karrysalat, røget laks, fiskefilet – ja selv sylte og blodpølse var på bordet, og der var juleøl i hanerne.

Ved halvfiretiden kørte vi mætte og tilfredse derfra. Det var begyndt at blive mørkt, og så var det tid til en julehistorie. Den blev læst af vores formand, Torben. Først hørte vi to afsnit af Peters Jul, det var skønt – den kan man høre igen og igen. Så gjorde vi holdt og fik champagne i glassene og ønskede God jul og Godt Nytår. Og så var der tid til endnu en historie. Den handlede om hvordan alt først gik grueligt galt, men alligevel endte godt, sådan at det blev en rigtig jul med gåsesteg, varme og hygge.

Tak til alle deltagere fordi I var med, og gjorde det til sådan en dejlig dag.

Lis