10. april – tur til Jenle med Alsbussen.

 

Vi kørte, som vi plejer fra Tilst, tirsdag kl. 09.00 og fik både rundstykker/kaffe og en enkelt på vej mod Jenle.
Her blev vi budt velkommen af en guide, som kort fortalte om besøgets forløb og derefter blev vi delt op i
2 hold, så rundvisningen var mere overskuelig for alle.
Og det var en oplevelse uden lige! Vi hørte om Jeppe Aakjærs liv, ægteskab og forfatterskab og det var rigtig spændende.
Jeppe Aakjær var måske Danmarks første miljøaktivist. Hans forfatterskab rummer mere end social indignation, smuk poesi og romantiske beskrivelser af landskaber og mennesker. Man finder også vrede og bekymring over den måde f.eks. landbruget forvaltede husdyr og natur på – og derfor er hans tekster uhyggeligt aktuelle.
Udover dette lå hans hjem utrolig smukt med en fantastisk udsigt – og det var, som han selv udtrykker det, den største inspirationskilde.

Derefter vi fik frokost, bestående af veltillavet smørrebrød. Og så gik turen videre mod Grønhøj kro. Vi havde oprindeligt valgt Niels Bugges kro, men den var gået konkurs så Jørn fra Alsbussen foreslog Grønhøj Kro – og det var et godt valg!

På vej mod kroen fortalte Annelise kort om Tjele Gods og Tjele Langsø som vi lige kørte forbi – og Birgitte fortalte lidt om Apples Datacenter og Forskningscentret i Foulum.

Vi blev budt velkommen af Kroejer Gregers og vist ind i krostuen hvor han fortalte med humor og indlevelse om kroen og hans liv som 5. generations kroejer. En smuk, fredet, Kongelig Privilegeret kro fra 1848 – derefter sang og spillede han - heldigvis nogle sange vi alle kunne synge med på. Så blev dejlig hjemmelavet æblekage og kaffe serveret og bagefter kunne vi gå over i de tilstødende lokaler og se en udstilling om kartoffeltyskerne og et Morten Korch Museum.

En dejlig dag – som sædvanlig i godt selskab !!!