Tur til Læsø den 27. april 2017


Ret fantastisk at vejret var fint på Læsø da vi besøgte øen. Skyfrit og vindstyrke 4 m/sek. det var behageligt og ikke forventet efter flere dage med blæst, regn, hagl, sne og nattefrost. Læsø er åbenbart det sted i Danmark, ifølge DMI, hvor solen skinner flest timer om året.

Turen startede kl. 9 fra Tilst, hvor vi blev hentet af en 4 stjernet bus fra Sørens Rejser. Jens Bundgaard var vores chauffør, kendt af flere fra Senior Tours rejse til Bornholm.

Vi holdt en lille pause undervejs til Frederikshavn hvor vi fik de medbragte rundstykker, kaffe og en enkelt.

Efter 1 ½ times sejlads og frokostpakke ankom vi til Vesterø Havn, hvor vi blev modtaget af en lokal guide ved navn Erik.

Læsø er den største ø i Kattegat, 118m2 og den mindste kommune i DK med 1800 indbyggere.

Vores første stop var et besøg i en af de 3 kirker der er på øen. Vesterø Søndre Kirke som er opført i 1250 af munke fra Vitskøl Kloster. Det specielle ved kirken er, at den har kalkmalerier, som fremstår originalt fra kirkens opførsel. Desuden har den 3 kirkeskibe.

Der blev selvfølgelig også tid til at besøge Læsø Saltsyderi, som er en turist- attraktion med mere end 70.000 besøgende i 2016.
Her udvindes salt som i gamle dage og vi fik fortalt historien om "det hvide guld" og sydetraditionen. I butikken ved saltsydehytten var der mulighed for, at købe salt med hjem. Det benyttede flere sig af.

Undervejs på turen rundt på øen, så vi flere af de specielle tage med tang, også kaldet, tanggårde. Enkelte er 300 år gamle, tækket med ålegræs.
Læsø Uldstue, en gammel stald – og ladebygning har i 2016 fået nyt tangtag. Det var spændende at se resultatet af den gamle tækketeknik med ålegræs.
Uldstuen var et besøg værd, hvor der var mange flotte uld produkter, garn m.m. i de hyggelige omgivelser.

Der er få klitter på Læsø, og vi havde fornøjelsen at se klitterne på den Nordøstlige side af øen. Her stoppede vi kort, og havde mulighed for at strække ben og enkelte tog turen over klitterne, for at se havet.

På hjemturen spiste vi aftensmad på færgen og var som planlagt i Tilst kl. 22.
40 medlemmer deltog heraf var 33 på Læsø for første gang.
En dejlig 1-dags tur, dog kunne vi godt ønske at guiden havde disponeret tiden anderledes.

Venlig hilsen
Bestyrelsen